Να βρείς τον δρόμο σου

Καταρχήν συγγνώμη που σας κράτησα τόσο καιρό σε αγωνία χωρίς να έχετε νέα μου. Αστειεύομαι, σιγά μην ζητήσω συγγνώμη. Είχα σημαντικές δουλειές τον τελευταίο καιρό με πρώτη και καλύτερη την ανάπτυξή μου. Τι πιο σημαντικό;

Τι σκεφτήκατε; Προετοιμασία για τον ερχομό μου, ε; Όπως το να φτιάξουμε το δωμάτιό μου, να πάρουμε κούνια, αλλαξιέρα, να βάψουμε το δωμάτιο, να πάρουμε την προίκα μου, ρουχαλάκια και όλα αυτά τα ωραία ε;

Έχε χάρη που δεν ακούγομαι εδώ μέσα ειδάλλως θα σας έλεγα πολύ ευγενικά πόσο σημαντικά είναι αυτά στη συγκεκριμένη στιγμή.. Αλλά θα το κρατήσω υπόψιν μου αυτό το θεματάκι το τι πραγματικά έχει σημασία αυτήν την περίοδο για να το αναπτύξω με την πρώτη ευκαιρία.

Σήμερα όμως θα καταπιαστώ με ένα άλλο θέμα με αφορμή κάτι καδράκια που μου πήραν οι γονείς μου . Ίσως το συγκεκριμένο δοκίμιο σήμερα να μην είστε έτοιμοι να το κατανοήσετε σε όλο του το μεγαλείο και να το αντιμετωπίσετε με την πρέπουσα σοβαρότητα. Για αυτό άλλωστε είχα και σοβαρές ανησυχίες εάν έπρεπε να το εντάξω όχι στην κατηγορία Προ Φαίδων, αλλά Μετά Φαίδων όταν θα είστε πλέον ώριμοι, αλλά λόγο της αφορμής που μου δόθηκε λέω να προχωρήσω.

Τι βλέπουμε λοιπόν στην παρακάτω φωτογραφία;

Πάρα πολύ σωστά. Τρία ωραία καδράκια τα οποία επειδή έχω και γούστο ο σατανάς δένουν πάρα πολύ όμορφα με το υπόλοιπο δωμάτιό μου. Θα συμφωνήσουμε.

Όπως επίσης θα συμφωνήσουμε ότι έχουν και τρία πάρα πολύ εύστοχα μηνύματα. BE BRAVE. DREAM BIG. STAY CLEVER.

Και εδώ ξεκινάμε. Δε θα τα βάλω με τους γονείς μου ούτε με το υποσυνείδητό τους αλλά με την κοινωνία και τη νοοτροπία που έχει δημιουργηθεί. Αν και οι γονείς μου με διαβεβαίωσαν ότι τα αγόρασαν καθαρά και μόνο για την εικαστική λειτουργία τους. Και μάλλον τους πιστεύω.

Τρία μηνύματα που με πια πρώτη σκέψη φαίνονται πάρα πολύ όμορφα και σωστά.

ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΓΕΝΝΑΙΟΣ.Μμμμμ. Ναι δε λέω, είναι πάρα πολύ σημαντικό καθώς θα μεγαλώνω να αναπτύσσω αυτό το προτέρημα. Να υψώνω ανάστημα που λέμε ρε παιδί μου. Να μη φοβάμαι. Να είμαι μέσα σε όλα. Γιατί αν φοβηθείς τέλος, σου έμεινε η ρετσινιά. Δε δικαιούσαι ρε παιδί μου να φοβάσαι πως το λέμε. Και ιδίως για άντρες έτσι; Εκεί δε το συζητάμε καν. Δεν υπάρχει περιθώριο να λακίσεις.

ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕΓΑΛΑ ΟΝΕΙΡΑ. Αλήθεια με πιάνουν τα γέλια γιατί θα μπορούσε να γράφει από κάτω με ψιλά γράμματα: Να είσαι ο καλύτερος έτσι ώστε μια μέρα να βρεις την καλύτερη δουλειά με ταξιδάκια και bonus, που θα σου φέρει ένα ωραίο μεγάλο σπίτι, ένα sexy αμάξι, τα τελευταία gadgetάκια και ότι άλλο γουστάρεις ρε παιδί μου. Κάντα όλα αυτά και μετά RESPECT. Θα είσαι ο καλύτερος του χωριού.

ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΞΥΠΝΟΣ. Γιατί αν είσαι έξυπνος θα πάνε όλα καλά στη ζωή σου. Γιατί έξυπνος σημαίνει πολύ καλούς βαθμούς στο δημοτικό, μετά στο γυμνάσιο, μετά στο λύκειο, μετά στο πανεπιστήμιο και μετά στο μεταπτυχιακό. Συναισθηματική ευφυΐα; ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ; Όχι δε μας αφορά. Εξυπνάδα είναι να είσαι αποτελεσματικός και ανταγωνιστικός και καμια φορά να μπορείς να την πεις και στους άλλους.

Ναι καλά καταλάβατε, με όλα αυτά τα παραπάνω χρυσά προτερήματα – χαρακτηριστικά θα είσαι ο άρχοντας της ζωής.

ΟΧΙ ΡΕ ΑΓΟΡΙΝΑ ΔΕ ΘΑ ΠΑΡΩ. ΚΡΑΤΑ ΤΑ ΕΣΥ.

Δε πειράζει αν φοβηθώ κάποια φορά να συμμετέχω σε κάτι. Και ίσως να μεγαλώσουν και οι αυριανοί μου φίλοι έτσι και να μην κοροϊδέψουν το Γιαννάκη όταν αντιληφθούν το φόβο του σε οποιοδήποτε κομμάτι της ζωής του αλλά να τον προστατέψουν.

Δε πειράζει αν το όνειρό μου είναι να ΜΗΝ ΘΕΛΩ ΠΟΛΛΑ αλλά να είμαι ολιγαρκής. Να θέλω ένα ευτυχισμένο σπίτι και όχι ένα μεγάλο σπίτι. Ένα αμάξι που να είναι γεμάτο γέλια και όχι led φωτάκια. Κάναμε τα όνειρα συνώνυμο με την επιτυχία την υλική μη χέσω.

Δε πειράζει αν δεν είμαι διάνοια και κάνω λάθη. Και αποτύχω και στο τεστ. Και δε πάρω και το lower με την πρώτη. Αυτή την αηδία που ανακαλύφθηκε μόνο στη χώρα μας να κάνουμε 17 χρόνια αγγλικά.. και πάει ο άλλος 1 χρόνο Αγγλία και τα μιλάει φαρσί μετά. Αλλά εσύ δεν είσαι έξυπνος αν στα 13 δε πάρεις το lower. Έξυπνος είσαι όταν έχεις κάνεις επιλογές από ανθρώπους που είναι δίπλα σου και σε αγαπάνε και νοιάζονται για σένα.

Ναι γελάτε τώρα και προβληματίζεστε αλλά φροντίστε μη τα ξεχάσετε αύριο μεθαύριο. Και μου στέλνετε τους φίλους μου 6 χρονών σε φροντιστήρια αγγλικών και εγώ να μην έχω με ποιον να παίξω.

Και πάμε να το κλείσουμε σιγά σιγά γιατί αρχίζω να πλατειάζω αλλά και τόσο καιρό χωρίς να εκφραστώ μου στοίχισε.

Ο κάθε ένας από εμάς είναι μοναδικός και δε λειτουργεί για όλους να είναι γενναίοι, να έχουν μεγάλους στόχους, να είναι έξυπνοι. Αυτά τα θέλει η κοινωνία, που έχει πείσει τους γονείς μας να θέλουν έτσι τα παιδιά τους.

Το παιδί οφείλει να είναι όπως θέλει το ίδιο να είναι. Όχι όπως θέλουν οι άλλοι. Η καλύτερη ευχή που έχω ακούσει να δίνουν οι γονείς μου σε άλλους μελλοντικούς γονείς είναι:

ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙ

ΟΧΙ όπως επιθυμείτε. Τι ωραίο. Να βρει το παιδί τα δικά του θέλω και τα δικά του χαρακτηριστικά που θα το εκφράζουν και θα το κάνουν να νοιώθει γεμάτο και πλήρες. Να αντλεί ευχαρίστηση και ικανοποίηση από τις δικές του πράξεις και τις δικές του επιθυμίες και όχι των γύρω του που θα κάνουν εκείνους χαρούμενους.

Να στεναχωριέται και να απογοητεύεται από τις δικές τους λανθασμένες επιλογές και όχι από αποφάσεις που πήραν άλλοι για λογαριασμό του.

Αν όμως ποτέ συμβεί αυτό, μη τα βάλετε με τους γονείς σας αμέσως, φίλοι μου. Απλά υπενθυμίστε τους ότι παρεκκλίνουν. Και θυμίστε τους ότι ήταν και αυτοί παιδιά. Και δεν τους ενδιέφερε ένα μεγάλο σπίτι και μια δουλειά με πολλά λεφτά. Αλλά να παίξουν. Και να γελάσουν.

Αν δε πιάσει εκβιάστε τους βρε σατανάδες…

Σας φιλώ και εις το επανειδείν!

Υ.Γ. 1 Αν ρωτήσεις ένα παιδί τι όνειρα έχει θα ακούσεις ότι πιο τρελό μπορείς να σκεφτείς. Αυτή η έννοια του ονείρου φροντίστε να μη χαθεί.

You May Also Like